Värdfamilj
Att få bo hos en värdfamilj ger en fantastisk möjlighet att lära sig det spanska språket på ett naturligt sätt. Genom att bo hos en värdfamilj ”tvingas” man mer eller mindre att prata spanska och det är på så vis man lär sig. Det är ett perfekt tillfälle att lära sig den spanskan man använder i vardagen och få ett flyt och ett uttal som är nästintill omöjligt att lära sig i klassrummet.
I början känner man sig vanligtvis väldigt förvirrad och rent utav lite bortkommen. Spanjorerna pratar fort, de pratar mycket och de pratar med en annan accent. Värdfamiljerna är dock i de allra flesta fall väldigt måna om att vilja lära sina nya familjemedlemmar språket vilket är bra att ha i åtanke. Det är bättre att säga fel än att inte säga något alls då det är genom misstag man lär sig. Charader och kroppsspråk är utmärkta i de situationer som man inte finner ord för det man vill säga. Ibland blir det fel, ibland förstår man inte varandra, ibland missförstår man varandra men det är bara ett steg för att bli bättre och bättre för varje gång man reder ut problemen som kommer i vägen. Ta tillfälle i akt att prata så mycket som möjligt med värdfamiljen, det ger trygghet och utveckling. Genom att kommunicera med familjen försvinner känslan av att man är en gäst och man börjar känna sig mer och mer som en familjemedlem. Familjerna är noga utvalda av skolan och vill vara värdfamiljer, skulle man mot förmodan känna att det verkligen inte fungerar och man inte finner lösningar på problemen går det att byta värdfamilj.
Innan du åker kommer du att få fylla i en lapp där du kan göra önskningar om din blivande värdfamilj och sedan kommer skolan, i så stor utsträckning som det går, försöka tillgodose önskemålen. Här kan man bland annat fylla i allergier, om man önskar en familj med barn och om man vill bo i Alcobendas eller San Sebastián. Eftersom vi var väldigt nervösa inför att åka önskade vi att få bo så nära varandra som möjligt. Detta önskemål tillgodosågs och vips så var vi grannar. Om man känner någon väl är det ett tips att önska få bo i närheten av varandra. Flertalet bor dock nära varandra ändå, i de allra flesta fall bor man med gångavstånd till åtminstone en annan från gymnasiet. Man bor antingen i Alcobendas eller i San Sebastián, två förorter till Madrid som gränsar till varandra. De flesta tycker att Alcobendas är bäst att bo i då där är lite mer liv och ligger lite mer centralt.
Gatan där vi bodde i Alcobendas
Värdfamiljens utseende och boende varierar stort. Du kan få bo i hus, lägenhet, i en stor familj, med en äldre dam, ett ungt par, you name it! Något som uppskattas och rekommenderas är att ta med en liten ”typisk” svensk present att ge när man kommer. Det behöver inte vara något dyrt utan ses mer som en artig gest, till exempel gav vi två kosta boda ljusstakar. Gemensamt för alla värdfamiljer är priset som ligger på 690 euro per månad. I priset ingår ett eget rum, sängkläder och handdukar, tillgång till badrum, tvätt av kläder, frukost och middag under vardagar samt frukost, lunch och middag under helger och lovdagar. Hos alla familjer ska det även finnas tillgång till Internet. Det är väldigt olika beroende på värdfamilj hur mycket du som ny familjemedlem förväntas hjälpa till med. Hålla en hyfsad ordning på rummet, bädda sägen, hjälpa till vid måltiderna att ställa fram och duka av och kanske hjälpa till att städa är saker man kan bli ombedd att göra. Genom att visa respekt för att man bor i någon annans hus och genom att vara väluppfostrad kommer inga problem angående detta att uppstå. Efter bara några dagar kommer det framgå ganska tydligt vad din värdfamilj förväntar av dig, många elever får inte ens hjälpa till utan blir iväg schasade om de försöker.
Här bodde en utav oss
Utetiderna är 23:00 på vardagar och 02:00 på helger och under loven. Dessa regler är utsatta av skolan och ska följas. Några värdfamiljer är hårda med tiderna medan några inte lägger någon större vikt vid vilken tid du kommer hem. Det viktiga är att ha bra kommunikation med sin värdfamilj så att dessa inte blir oroliga och ringer skolan vilket vid upprepade tillfällen skulle kunna leda till hemskickning. Respektera vad din värdfamilj säger så blir alla nöjda och glada. Ytterligare en sak som skiljer sig mot hemma är att sova över hos någon. Om man ska sova över hos någon ska båda värdfamiljerna och skolan vara informerade om det och både värdfamiljerna och skolan måste ge sitt godkännande. Eftersom många spanjorer är troende katoliker är det inte heller lika vanligt att man umgås tjej och kille och definitivt inte att en tjej och kille tillbringar natten hos varandra.
Viktigt att tänka på är att vara uppriktig med vad man tycker om maten. Om man försöker vara artig och låtsas att man gillar en viss maträtt kan det efter några månader bli ett problem. Om värdfamiljen frågar vad du tyckte om maten så svara t e x att det var helt okej men du gillade maten som du fick igår bättre eller att det var ganska gott men du gillar pasta mer än potatis etc. Spanjorerna äter ofta middagen väldigt sent, runt tio- tolv, försök därför kommunicera med din värdfamilj om det inte fungerar för dig med tanke på att man äter skollunchen runt elva-tolv på dagen. Kanske skulle ni kunna äta lite tidigare eller kan du kanske få något mellanmål. Ett tips är också att följa med familjen och handla och visa vad du tycker är gott och visa vad du vill äta till frukost, de flesta spanjorer äter nämligen ingen frukost och vet därför oftast inte vad du vill ha att äta på morgonen.
Hur bra man trivs i värdfamiljen och hur mycket hemlängtan man får är två väldigt individuella frågor som är svåra att svara på. Om du försöker vara öppen blir ofta värdfamiljsförhållandena väldigt bra och därmed lär inte hemlängtan bli så stor. Antagligen kommer du att få hemlängtan någon gång under resan men det är helt normalt. Det är mycket som är nytt och mycket som är främmande. Familj och vänner finns där hemma när man kommer hem och under resans gång är de bara ett skype-samtal bort. När vi åkte var vi helt inställda på att vi skulle längta hem och när planet landade ville vi stanna kvar och åka tillbaka till Sverige. När vi väl steg ur planet och träffade våra värdfamiljer förändrades allt och glädjekänslorna sköljde över oss. Under hösten tänkte vi mycket på våra familjer och vännerna här hemma och vi visste hur roligt det skulle bli att träffa dem när vi kom hem men inte en endaste gång hade vi hemlängtan. Det är så mycket otroligt roligt som händer runt omkring en och en sådan fantastisk upplevelse att få bo i Madrid under en hösttermin att man inte ens hinner längta hem. Som sagt är dock hemlängtan väldigt individuellt, somliga har mer somliga har mindre men det vi alla kunde konstatera i efterhand var att ingen ångrade att de hade åkt.
Användbara fraser:
Hur säger man detta ordet…? ¿Como se dice esta palabra?
Jag förstår inte No comprendo
Jag vet inte hur man säger No se como se dice
Vill du ha hjälp? ¿Quieres ayuda?
Kan jag sova över hos …..? ¿Puedo dormir en casa de…?
Vilken tid är det mat? ¿A que hora vamos a comer?
Vad blir det för middag? ¿Que vamos a cenar?
Maten är jättegod La comida es tan rica
Jag gillade maten som vi fick igår bättre Me gustó la comida que nos dieron ayer más
Jag är mätt Estoy llen-a/o