Mat
”Att ta del utav den spanska maten är som ta en tugga utav Spanien”- Så uttryckte sig en utav våra värdmammor under den första veckan av vårt boende i Madrid men det var först efter vår vistelse som vi verkligen förstod innebörden utav detta uttryck, vad vi visste om det spanska köket innan vår utlandsresa var nämligen inte mycket. Vi associerade spansk mat med ord som paella, tapas och sangria men självklart så var detta lands matlagningskultur mycket mer än dessa tre ord, väldigt mycket mer. Vad vi märkte snabbt var att det bästa sättet att ta del utav denna matlagningskultur är att söka sig till de lokala restaurangerna, de matställen som lokalbefolkningen besöker.
Det spanska köket är ett medelhavskök som har influerats utav flera olika folkslag p g a att den iberiska halvön vid ett flertal tillfällen har blivit invaderad utifrån, detta är även den stora anledningen till varför spansk matkultur varierar så mycket mellan olika delar av landet. Morerna introducerade b.la. sockerrör och svartpeppar, portugiserna tog genom Kina med sig de söta apelsinerna till Spanien, fenicierna planterade de första vingårdarna och grekerna tog med sig och oliver samt olivolja. Detta är bara några utav de folkslag som lämnat synliga spår efter sig i den spanska matlagningen.
Olivoljan som tidigare nämnts introducerades utav grekerna och är en matlagningsprodukt som spelar stor roll inom spansk matlagning, vilket vi kan försäkra er är svårt att undgå efter några veckors boende i Madrid. Anledningen till spanjorernas stora konsumtion av olivolja beror till största delen på att klimatet för odling utav olivträd är idealiskt, smör används näst intill aldrig för att steka i.
Vad som skiljer den spanska matkulturen mest ifrån den svenska är att de flesta spanjorer tycker om att äta väldigt sent, runt tio-tolv på kvällen. Detta sägs bero på värmen under sommarmånaderna och går inte alltid ihop med våra svenska sedvanor då vi vanligtvis väljer att äta mycket tidigare. Detta är dock en vanesak som man efter några veckor mer eller mindre vänjer sig vid. Skulle dessa matvanor vara ett problem för dig så är det oftast inga problem att få något litet mellanmål eller att äta lite tidigare. När det gäller maten så är kommunikation A och O, att försöka vara artig och säga att man tyckte om maten när man i själva verket avskydde den kan bli ett relativt stort problem efter några månader. Självklart uppmanar vi ingen att säga till deras värdfamilj att deras mat är ”äcklig” utan ”helt okej” eller liknande uttryck skulle kanske vara att föredra. En annan skiljelinje mellan de två olika matkulturerna är frukosten. Spanjorer äter nämligen väldigt sällan frukost och om de skulle välja att göra det så skulle majoriteten förmodligen välja något i stil med en muffin eller liknande sötsak. Att vi svenskar äter mackor med pålägg, yoghurt, flingor etc. är för dem väldigt främmande och därför är det viktigt att tala om för sin värdfamilj vad man tycker om och inte tycker om att äta. Är du precis som vi var när vi besökte Spanien, relativt blyg, så kan du vara lugn, många utav värdfamiljerna planerar in ett besök till affären där man får säga vad man tycker om att äta och vad man vill ha till frukost. Skulle de inte vara planerat ett sådant besök till affären, fråga om ett! Värdfamiljerna vill självklart att du ska ha en så bra trivsel som möjligt under er utlandsresa.
Paella som är den spanska maträtten är en rätt som man garanterat stöter på vart man än befinner sig i Spanien. Basen i denna rätt är alltid saffransris medan resten utav ingredienserna beror på region och lite vad man har i kylskåpet, ungefär som den svenska pytt i panna. Några av de vanligaste ingredienserna är dock kyckling, räkor, musslor, lök och vitlök.
Tapas, som är något annat man kan finna på nästan varje bar och restaurang i Spanien, var från början smårätter som man åt till drinken men har nu utvecklats till ett sätt att äta. Man beställer in många smårätter istället för en rätt och tanken är att man då ska kunna avnjuta många olika delikatesser under en och samma måltid. Priserna och kvalitén kan variera mycket, tipset är därför att söka sig dit lokalbefolkningen går. Där får man oftast de godaste och absolut mest prisvärda tapas.
Användbara fraser:
Smaklig måltid! iBuen provecho!
Jag är mätt Estoy lleno(a)
Jag skulle vilja ha Quiero
Vad gott! iQué rico!
Jag tycker inte om No me gusta
Jag tycker om Me gusta
Vad starkt! iQué pica!