Skola
Den Skandinaviska Skolan i Madrid eller Colegio escandinavo, som namnet blir översatt på spanska, är en skandinavisk utlandsskola belägen i La Moraleja. Denna består utav en förskola, grundskola samt ett gymnasium och erbjuder både en svensk samt en engelskspråklig del. Skolan är i de flestas ögon väldigt liten men också väldigt charmig och har omkring tvåhundra elever varav cirka sextio på gymnasiet. På skolan finns omkring 15 nationaliteter representerade och 40 % av dessa har mer än en nationalitet. Ungefär hälften av eleverna är av Nordiskt ursprung. Den Skandinaviska skolan i Madrid erbjuder ett samhällsvetenskapligt-, ekonomi-, naturvetenskapligt samt ett humanistiskt program. Utöver de vanliga kurserna får man som Halmstadelev även läsa Spansk kulturhistoria (50 poäng) samt Spanienkunskap (50p) som ger en fördjupad kunskap om Spanien och dess historia.
På skolan serveras det självklart lunch i vad som förmodligen är en utav världens minsta matsalar vars personal själva lagar maten som är en blandning av skandinavisk och spansk mat. Varje dag finns det även ett salladsbord med färska grönsaker som gurka, majs, tomat m.m. Självklart skiljer sig skolmaten väldigt mycket från den svenska skolmaten men detta är något man vänjer sig vid efter ett tag även fast vissa maträtter kan få en att ”höja lite på ögonbrynen”.
Den språkliga utvecklingen prioriteras högt utav skolan som därför erbjuder undervisning i svenska, engelska, spanska, norska, danska och franska. Vi var själva livrädda för att språket inte skulle gå att bemästra men faktum är att under det året som vi besökte skolan så var det ett flertal elever som aldrig tidigare läst spanska vilket i slutändan nästan ledde till att de kunde mer spanska än alla oss andra. Det sägs att övning ger färdighet och detta är precis det som skolan tillsammans med värdfamiljerna gör ett utmärkt jobb att hjälpa till med.
Vid intresse har man utöver sina vanliga lektioner, som förövrigt är på svenska, även chansen att få delta i extra musikundervisning med två extremt duktiga lärare till hjälp. Detta är perfekt för dig som gillar att sjunga i kör, spela något instrument eller som kanske till och med alltid velat lära sig att göra det. Musikaliska uppvisningar på IKEA, i kyrkor, på skolan m.m. kan vid intresse då bli något som kan stå på schemat.
Självklart finns det i tillägg till de två musiklärarna ett dussin fler duktiga lärare som alla på gymnasiet pratar svenska. Lektorerna på skolan är alla väldigt trevliga och tillmötesgående och vill hjälpa eleverna med att få en så säker och upplevelsefull vistelse som möjligt. På skolan finns även en kontaktperson/er som har koll på allt angående kontakten mellan värdfamiljerna, föräldrarna i Sverige samt eleverna själva. Denna person/er uppdaterar även föräldrarna under månaderna utomlands om hur eleverna mår och trivs samt lite om de olika aktiviteter som skolan varje år anordnar.
Som gästelev på Colegio Escandinavo så är du i en helt ny omgivning vilket tar lite tid att vänja sig vid. Du börjar skolan klockan 9 men har liksom hemma olika scheman beroende på vilken linje du läser men dagarna är över lag relativt långa. Läxor får man många utav men trots att läxhögen ständigt växer så får man ha i åtanke att man lever i en utav Europas största städer. Man samlar ständigt på sig nya erfarenheter och samtidigt som man växer som människa lär man sig att bemästra ett språk på ett sätt som man aldrig trott varit möjligt, man lever ett drömliv. Trots att skolan är relativt liten till ytan så ger den alla elever stora möjligheter på alla plan vilket gör att det är en skola som man aldrig glömmer.
Användbara fraser:
Vilken buss går till Colegio Escandinavo? ¿Que autobús va al Colegio Escandinavo?
Vart ligger närmaste busshållsplats? ¿Dónde esta la parada más cercana?